Choď na obsah Choď na menu

Slobodný a otvorený softvér

Slobodný softvér: Cieľom slobodného softvéru je zaručiť užívateľovi slobodu spúšťania, kopírovania, šírenia, štúdia, upravovania a zlepšovania softvéru. Sloboda spúšťať program, a to za akýmkoľvek účelom. Sloboda študovať ako daný program funguje, vykonávať v ňom zmeny a prispôsobovať ho tak svojim požiadavkám. Prístup k zdrojovému kódu je k tomu nevyhnutnou podmienkou. Sloboda voľne šíriť kópie a pomáhať tak svojmu okoliu.

Otvorený softvér: Open-source softvér je počítačový softvér, ktorého zdrojový kód je prístupný pod takou licenciou, ktorá umožňuje študovanie, poprípade vkladanie zmien a vylepšení do zdrojového kódu a poťažmo do softvéru a umožňuje ďalšiu redistribúciu v modifikovanej alebo nezmenenej forme. Je to význačný príklad open source vývoja. Na týchto projektoch sa týmto spôsobom môže podieľať hocikto z celého sveta. Každý do projektu môže pridať svoj nápad.

Medzi najznámejšie open source projekty patrí vývoj Linuxu a jednotlivých distribúcií. Distribúcie sú tvorené ako pre bežných používateľov, tak aj pre profesionálov. Medzi známe distribúcie patria: Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu

Debian

Mandriva

Fedora

Slax

Gentoo

Greenie

Android (operačný systém) (mobilné zariadenia)