Choď na obsah Choď na menu

Autorské práva na zdroje na webe - sťahovanie a šírenie

Internet ponúka možnosť aj na zdieľanie a výmenu materiálov. Ľudia si sťahujú hudbu, filmy, softvér, vďaka vysokorýchlostnému pripojeniu za pár minút. Na prvý pohľad to vyzerá tak, že ak je niečo na internete, tak to proste patrí všetkým. Na väčšinu materiálov na internete sa však vzťahujú autorské práva, legálne ich môže šíriť len ich autor alebo majiteľ. Stiahnutie filmu bez zaplatenia zaň alebo vytvorenie licenčného kľúča k programu bez jeho zakúpenia stále zostáva krádežou, aj keď to tak robia všetci. Porušovanie autorských práv je podľa slovenskej legislatívy trestným činom.

Na internete sa nachádza množstvo voľne dostupného materiálu, na ktorý sa nevzťahujú autorské práva. Takýmto materiálom sú napríklad informácie zverejnené na voľne dostupných online encyklopédiách (wikipedia), študijný materiál, ktorý uverejní samotný jeho autor, rôzne voľne dostupné alebo skúšobné verzie programov a pod. Použitie týchto materiálov má však svoje obmedzenia.

Pri nelegálnom sťahovaní je vyššie riziko, že sa do počítača dostane nevyžiadaný obsah, napríklad rôzne vírusy alebo spyware, ktoré sú pripojené k súboru alebo softvéru.