Choď na obsah Choď na menu

Licencia

Ak si kúpime počítačový program, jeho súčasťou je aj licenčná zmluva, ktorá stanovuje podmienky, za akých ho môžeme používať. Ak tieto podmienky dodržiavame, hovoríme, že máme legálny softvér. Licenčná zmluva zvyčajne stanovuje, že zakúpený program nemôžeme používať súčasne na viacerých počítačoch. V prípade, že program chceme používať napríklad v počítačovej učebni alebo vo viacerých kanceláriách firmy, musíme si zakúpiť väčší počet programov alebo multilicenciu. Tá určuje počet, na koľkých počítačoch sa môže určitý program používať alebo miesto, napríklad v celej škole.

Typy licencií

Študentská/ školská licencia -je lacnejšia, výhodnejšia pre školské inštitúcie. Je zakázané používať na komerčné účely.

„Krabicová“ licencia (Retail)     Ide o licenciu, ktorú si môžeme kúpiť v obchode so softvérom. Dostaneme ju zabalenú v krabici s inštalačným CD a s vytlačeným návodom. Väčšinou ide o najdrahšiu verziu softvéru (v cene CD, návod, balenie). Softvér môžeme používať na akomkoľvek počítači. Niektoré licencie sa môžu vzťahovať na počet inštalácií alebo na počet používateľov.

OEM licencia-je špeciálny typ licencie, ktorý sa predáva k novému počítaču. Býva väčšinou lacnejšia . Súčasťou je inštalačné CD a nálepka o licencii. Nálepka sa musí nalepiť na PC, na ktorý bola licencia zakúpená. V prípade nenalepenia nálepky sa stáva licencia neplatná.